• Radno vrijeme

  Od 1. do 30. lipnja i od 1. do 30. rujna:
  Ponedjeljak – subota: od 9 do 21 sat
  Nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo.

  Od 1. srpnja do 31. kolovoza
  Ponedjeljak – nedjelja: od 10 do 22 sata

  Od 1. listopada do 31. svibnja:
  Ponedjeljak – petak: od 9 do 15 sati

  Subota: od 9 do 12 sati
  Blagdanima i državnim praznicima ne radimo.

  Muzej po dogovoru ili prema najavi otvara izložbeni prostor i izvan gore navedenog radnog vremena.

  Grupne posjete izvan radnog vremena potrebno je prethodno najaviti najmanje 5 dana ranije.

  Cijene ulaznica

  Odrasli: 25 kn
  Djeca do 8 godina: besplatno
  Učenici, studenti, umirovljenici: 15 kn
  Popust od 20% na grupe (min. 20 osoba)

  Ulaznice su besplatne za turističke vodiče i pratitelje organiziranih grupa, članove ICOM-a i muzejskih društava

  Audio vodič
  Engleski, njemački i talijanski
  Cijena jednokratnog korištenja vodiča – besplatno

  Stručno vodstvo

  Cijena (po grupi): 100 kn (uz najavu)

  Predškolska djeca i učenici: besplatno

Home / Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje smješten je u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini Betine u samom centru mjesta, u zdanju koje samo po sebi ima kulturnu i povijesno-graditeljsku važnost. Betina je malo mjesto, tipične dalmatinske arhitekture, a broji oko 800 stanovnika koji se pretežno bave turizmom, poljoprivredom, ribarstvom, zanatstvom i obrtništvom.

Znanje o brodogradnji ljubomorno se čuvalo generacijama i čak ni članovi obitelji nisu znali tajnu brodograditeljskog zanata – crtanja brodskih linija. Znanje o dizajnu se unutar brodograditeljskih obitelji strogo čuvalo, prenosilo se s glavnog majstora prota na najsposobnijeg šegrta. Samo je proto znao dizajnirati brod i on je odlučivao kome će znanje prenijeti. Jedna od najznačajnijih uloga ovog Muzeja je prenošenje znanja

Vrhunac umijeća betinskih brodograditelja može se sažeti u betinskoj gajeti, drvenom brodu od 5 – 8 metara dužine i 2 do 2,6 metara širine, s jedrom kao glavnim porivnim sredstvom. Umijeće gradnje ovog drvenog broda prepoznato je od strane Ministarstva kulture RH i uvršteno u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalna kulturna baština.

 

Proces prikupljanja predmeta, snimanja razgovora s brodograditeljima i oblikovanje muzejske koncepcije trajao je oko dvije godine. Tokom tog vremena od velike pomoći pri prikupljanju informacija bili su članovi udruge Betinska gajeta 1740, ali i ostali stanovnici otoka. Projekt Muzeja savršen je primjer uspješne komunikacije i suradnje među dionicima. Cilj dokumentiranja znanja o tradicijskoj brodogradnji ostvaren je kroz niz intervjua s brodograditeljima, a njihove riječi pretočene su u tekstove legendi koje prate posjetitelja kroz postav.

U oblikovanju priče od velike pomoći je bilo korištenje modernih tehnologija kojima se stvorio ambijent u svakoj pojedinoj prostoriji u Muzeju. Multimedijalna 3D igrica je implementirana  s ciljem da se mlađim generacijama približi znanje o sastavnim dijelovima betinske gajete. Lokalno stanovništvo može nadopunjavati muzejske zbirke kroz otvorenu bazu podataka o betinskoj brodogradnji koja je kreirana baš u tu svrhu. Dokumentarni film o betinskim brodograditeljima Vanka škvare, ciko mandroča kontinuirano se prikazuje na velikom ekranu i posjetiteljima pruža uvid u njihova iskustva u brodogradnji. Velik značaj filma je u tome što prikazuje način crtanja brodskih linija, najviše brodograditeljsko znanje u prošlosti strogo čuvano unutar obitelji. U etnografskom dijelu, zakrivljeno filmsko platno i projektor namjerno dominiraju sobom Svakodnevnog života zbog mnoštva ljudi iz lokalne zajednice koji su protagonisti video uratka o tradicijskim svadbenim običajima.

Muzej betinske drvene brodogradnje svojim aktivnostima usmjeren je ka očuvanju i promoviranju tradicijske drvene brodogradnje kao i cjelokupne otočne kulturne baštine. Muzej je osnovan s ciljem da bude  ustanova koja potiče lokalno stanovništvo da razvija svijest o vrijednosti brodograditeljskog i kulturnog naslijeđa, predstavlja lokalne tradicije, obogaćuje turističku ponudu i postane informacijski centar o lokalnoj kulturnoj baštini. Uređenje stalnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje tek je početak djelovanja usmjerenih revitalizaciji tog zanata i upotrebe drvenog broda.

Muzej čuva znanje o tradicijskoj drvenoj brodogradnji koja je neizostavan dio hrvatskog pomorskog naslijeđa, a samim time i važan dio europske pomorske kulturne baštine.