• Radno vrijeme

  Od 1. do 30. lipnja i od 1. do 30. rujna:
  Ponedjeljak – subota: od 9 do 21 sat
  Nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo.

  Od 1. srpnja do 31. kolovoza
  Ponedjeljak – nedjelja: od 10 do 22 sata

  Od 1. listopada do 31. svibnja:
  Ponedjeljak – petak: od 9 do 15 sati

  Subota: od 9 do 12 sati
  Blagdanima i državnim praznicima ne radimo.

  Muzej po dogovoru ili prema najavi otvara izložbeni prostor i izvan gore navedenog radnog vremena.

  Grupne posjete izvan radnog vremena potrebno je prethodno najaviti najmanje 5 dana ranije.

  Cijene ulaznica

  Odrasli: 25 kn
  Djeca do 8 godina: besplatno
  Učenici, studenti, umirovljenici: 15 kn
  Popust od 20% na grupe (min. 20 osoba)

  Ulaznice su besplatne za turističke vodiče i pratitelje organiziranih grupa, članove ICOM-a i muzejskih društava

  Audio vodič
  Engleski, njemački i talijanski
  Cijena jednokratnog korištenja vodiča – besplatno

  Stručno vodstvo

  Cijena (po grupi): 100 kn (uz najavu)

  Predškolska djeca i učenici: besplatno

Home / Aktivnosti / Radionica izrade maketa betinske gajete

Radionica izrade maketa betinske gajete

Radionicu izrade maketa betinske gajete zajedno organizira Muzej betinske drvene brodogradnje i Obrt za izradu suvenira Dolac iz Betine.

 

Namjera ove radionice je pobuditi interes za modeliranje, ručni rad i brodogradnju. Izradom, oblikovanjem i finom obradom dijelova za makete polaznici radionice upoznaju se sa sastavnim dijelovima brodske konstrukcije, pritom razvijajući osjećaj za finu motoriku i rukovanje alatima.

Središnji eksponat radionice mala je maketa betinske gajete autora Darka Škevina. Maketa je najprepoznatljiviji detalj u suvenirnici našeg Muzeja. Izabrana je kao motiv i cilj radionice upravo zbog toga što na neki način predstavlja naš Muzej, ali i lokalnu sredinu – posebno brodograditeljsku baštinu mjesta Betina.

Darko Škevin je pripremio dijelove trupa i kobilicu, a Muzej je u dogovoru s njim i Nikolom Bosnom nabavio alat i ostali pribor za modeliranje i obradu drva. Cure i dečki iz Osnovne škole Murterski škoji okupili su se i podijelili u dvije radne skupine s ciljem da se naprave dvije makete – “ženska” i “muška”. Nikola, kao stručni voditelj radionice, upoznao ih je s alatima koje će koristiti i podijelio radne zadatke. Dogovor je da se kroz više radionica podijele poslovi po fazama ovisno o svojem redoslijedu u izradi makete.

 

Prvo se krenulo s brušenjem dijelova trupa i kobilice. Potom su se dijelovi spojili ljepilom i stavili na sušenje. U međuvremenu smo krenuli na rezanje i pilanje sitnih dijelova. Napravili su se mankuli, purtele, katine, timuni, jargole, vesla. jarboli i lantine… Za njihovu izradu bilo nam je potrebno meko drvo radi lakšeg oblikovanja, a koristili smo se pilama raznih veličina, turpijama, rašpama i papirom za brušenje.

Nakon što su se dijelovi zalijepili moralo se i popraviti neke sitnice – kitom za drvo poravnale su se nepravilnosti na palubi te spojevima trupa i kobilice, a onda su brodovi opet morali na sušenje.

Za napraviti je još dosta sitnih dijelova – sohe, sidro, jedro a tu je i bojanje. Djeca su naučila puno toga, a slijedeća radionica na rasporedu je u srijedu u 12:30.

Namjera ovih radionica također je i promovirati autentične, izvorne suvenire i zanatstvo u Betini. Suveniri za koje je potrebna ovolika količina ljudskog rada, sati uloženog truda, povezanost s lokalnom kulturom i tradicijskom brodogradnjom neprocjenjivo su važni i dio su identiteta našeg Muzeja. Svaki od njih je poseban i u svakog je utkano puno ljubavi, pažnje i brige za detalje. Nadamo se da smo barem dio tog osjećaja za ljepotu naše kulture i tradicije prenijeli i na polaznike radionice.